Kasteel Jehay

Kasteel Jehay Kasteel Jehay Kasteel Jehay Kasteel Jehay

Huidige tentoonstellingen

Het Curiositeitenkabinet van Jehay

Het Curiositeitenkabinet van Jehay - Province de Liège ©

Tentoonstelling in de bijgebouwen

De provinciale collectie van Jehay is de verzameling van een Belgische aristocraat, graaf Guy van den Steen, die bezeten was van geschiedenis en kunst. Hij heeft op één plek bijzondere, en soms vreemde, zeldzame of uitzonderlijke voorwerpen verzameld. Een waar Curiositeitenkabinet.

Vanaf het einde van de 15e eeuw verschijnen curiositeitenkabinetten in Noord-Italië. Zij zijn het pronkstuk van gefortuneerde aristocraten, gepassioneerde intellectuelen en persoonlijkheden op zoek naar kennis. "Verzamelen" dat lijkt het woord te zijn dat van toepassing is op deze afgesloten ruimtes, die er in allerlei vormen waren: van heel klein en bedompt tot zeer groot.

Deze bijzondere verzamelingen zullen in de loop der tijd met de wetenschappelijke ontwikkelingen mee evolueren, om te resulteren in de musea zoals wij die nu kennen.

Wanneer u het "Curiositeitenkabinet van Jehay" binnenstapt, ontdekt u bijzondere kunstobjecten die deel uitmaken van het erfgoed van de Provincie Luik. Ook kunt u vanaf de opening van seizoen 2015 een bekend schilderij bewonderen: Le Christ jardinier en l'Adoration des Mages, een tweezijdig paneel dat werd toegekend aan Lambert Lombard en onlangs werd gerestaureerd en onderzocht door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

Collecties - Province de Liège ©
Collecties - Province de Liège ©
Collecties - Province de Liège ©
Collecties - Province de Liège ©
Collecties - Province de Liège ©