Kasteel Jehay

Kasteel Jehay Kasteel Jehay Kasteel Jehay Kasteel Jehay

Geschiedenis

Een stukje geschiedenis

Jehay Kasteel – Province de Liège ©

De heerlijkheid van Jehay stamt uit de middeleeuwen, maar pas in de 15e eeuw wordt de bestemming ervan duidelijker.

In 1428 neemt de prins-bisschop het land in beslag dat dan eigendom is van Wathieu Datin. Vervolgens komt het door erfopvolging in handen van de families Gossuin de Beine, de Towin en de Sart.

In 1537 erft Jehan Helman de Sart het domein, de echtgenoot van Marguerite de la Falloise. Al snel begint hij met de bouw van een nieuw kasteel. Maar het is vooral door het huwelijk van zijn dochter Jeanne met Arnould de Merode dat de heerlijkheid bijna twee eeuwen lang in deze laatste familie blijft.

In 1720 wordt het domein gekocht door Lambert van den Steen, de adviseur van de prins-bisschop en heer van Saive in Haspengouw. Het domein blijft 280 jaar lang in bezit van deze familie, die het de pracht en praal geeft zoals we vandaag de dag nog kunnen bewonderen.

Sinds 2000 zijn er door de Provincie Luik diverse werkzaamheden aan het domein uitgevoerd. De belangrijkste daarvan, die van de restauratie van het kasteel zelf, is in volle gang. De historische en archeologische studies die tijdens dit omvangrijke project zijn uitgevoerd, zullen zeker een nieuw licht werpen op deze hoogstaande erfgoed- en toeristische site.Jehay Kasteel – Province de Liège ©