Kasteel Jehay

Kasteel Jehay Kasteel Jehay Kasteel Jehay Kasteel Jehay

Collecties

De collectie kunstwerken

Wanneer graaf Guy van den Steen (1906-1999) en zijn echtgenote Lady Moyra Butler (1920-1959) in 1950 besluiten om in Jehay te gaan wonen, is het kasteel leeg. Ze voeren verbouwingen en inrichtingswerken uit en bemeubelen het gebouw om het de uitstraling en het prestige te geven dat een aristocratische woning waardig is.

De basiskern van de kunstcollectie van Jehay bestaat uit familienalatenschappen: objecten afkomstig van de familie van den Steen en werken van over het Kanaal, die door Lady Moyra Butler naar België werden meegebracht. Deze dame van Ierse afkomst overlijdt in 1959, nadat ze hier slechts negen jaar woonde. De graaf brengt de rest van zijn leven door met het verfraaien van zijn verzameling met talloze stukken: aankopen, zijn eigen beeldhouwwerken en schilderijen, archeologische voorwerpen afkomstig van opgravingen waaraan hij deelneemt en stukken die hij cadeau krijg.

Tot op heden zijn er zeer weinig archiefdocumenten gekend in verband met de Van den Steen collectie.

De geschiedenis van de stukken die afkomstig zijn van de Butler-tak is beter gekend. Deze voorwerpen werden van over het Kanaal naar België gebracht door Lady Moyra Butler. Hoewel ze niet allemaal Iers van oorsprong zijn, hebben een aantal stukken gemeen dat ze tentoongesteld werden in het prachtige familiekasteel van Kilkenny. Het kasteel van Kilkenny blijft gedurende bijna zeshonderd jaar het Ierse hoofdverblijf van de machtige familie Butler. Het is in 1967 dat Arthur, zesde markies van Ormonde het schenkt aan het volk van Kilkenny voor het symbolische bedrag van vijftig pond. Deze historische toplocatie die nu volledig gerestaureerd is, is één van de meest bezochte toeristische trekpleisters van Ierland.

KLIK HIER VOOR TOEGANG TOT ONZE ONLINE CATALOGUS!© Province de Liège – Destexhe Gilles