Museum van het Waalse Leven

Museum van het Waalse LevenMuseum van het Waalse LevenMuseum van het Waalse LevenMuseum van het Waalse Leven

Poppentheater

Sinds 1931 komen in het poppentheater van het Museum van het Waalse Leven de traditionele voorstellingen van Luikse marionetten opnieuw tot leven in een warme gezellige sfeer. De museumcollectie telt bijna 600 poppen, deels overblijfselen uit het verleden maar deels ook eigentijdse ontwerpen, die onze museumcollectie verrijken. De voorstellingen getint met vleugjes magie, dromen en poëzie zijn een bron van vermaak voor jong en oud.

Het poppentheater

Poppen

In onze streken wordt de marionet sinds lange tijd religieuze kenmerken toebedeeld en het woord zelf komt in het Frans van de voornaam Marion (variant van Maria) en van «mariole », « mariolette » (« kleine Maria »).

In de Luikse streek hebben de marionetten een groeiende populariteit gekend vanaf het laatste kwart van de 19de eeuw. De theaters, sober ingericht, zijn bevoorrechte plaatsen waar spektakel en gezelligheid één worden. Op het toneel verschijnen uit hout gesneden acteurs. Een messingdraad verbindt deze met de handen van de vertoner die verscholen zich zit achter het decor.

In de traditionele Luikse theaters is Keizer Karel de Grote een sleutelpersonage, omringd door leenheren, ridders en jonkvrouwen. De aanwezigheid van niet-adellijke personages, onder de vorm van boeren en arbeiders uit de 19de eeuw, maakt het verloop van de stukken pikant.

Tchantchès onderscheidt zich zodanig van hen dat hij een volksheld wordt en symbool staat voor de Luikse geest. Na een lange periode van achteruitgang tijdens dewelke het Museum van het Waalse Leven het genre in leven in leven heeft gehouden, worden steeds meer marionettenspektakels georganiseerd in de Provincie Luik.

Het gaat om voorstellingen in de zuiverste Luikse traditie, maar ook bewerkingen van verhalen geïnspireerd door sprookjes en feeërieën of meer hedendaagse creaties: alle smaken en alle publieken komen aan hun trekken.

In dezelfde optiek waarin het Museum het leven zag, dit is een conservatorium samenstellen van de volkskunsten en –tradities, heeft dit departement als opdracht het Luikse poppentheater in stand te houden, alsook het repertoire rond dit genre, maar ook de spreekbuis te zijn van andere types marionetten.

Zo kan men in onze collecties ook voorbeelden vinden van marionetten uit de Borinage, uit Mons, uit Verviers en zelfs uit het buitenland. Het Museum van het Waalse Leven mag er prat op gaan te beschikken over een prestigieuze collectie die bijna 600 stukken rijk is.

Voorstellingen alleen in het Frans en het Waals van Luik !

U mag echter de voorstelling op elk moment bijwonen.

Bel of schrijf ons voor meer informatie : +32 (0) 4/279.20.31 en +32 (0)4/279.20.16 - info@viewallonne.be