Château de Jehay

Château de JehayChâteau de JehayChâteau de JehayChâteau de Jehay

Publicaties

Aëlig

Publicaties - Province de Liège ©

De strip Aëlig: 2000 jaar geschiedenis, verhalen en passie aan de oevers van de Maas.

Tweeduizend jaar voor een dag …
Net als andere Gallische stammen uit het Noorden proberen de Eburons nog een tijd weerstand te bieden tegen de Romeinse indringer. Voordat Erwan ten strijde trekt, deelt Aëlig, leerling-priesteres, een medaillon met hem. Dit medaillon is een symbool van eeuwige liefde en moet Erwan beschermen.
De strijd loopt helaas slecht af. Aëlig vlucht naar de bossen langs de Maas en tovert zichzelf om tot een boomfee. Met een bedroefd hart ziet zij vanaf die plek haar geliefde weer verschijnen, in verschillende tijden en onder verschillende namen: Erwin, Yvain, Yvan, Yvon.
De in twee stukken gebroken medaillon verbindt hen, echter zonder hen te verenigen. Door middel van deze eeuwige en onmogelijke liefde beleven we enkele grootse momenten uit de geschiedenis van deze streek: de komst van prinses Chrodoara die de kapittelkerk van Amay sticht, de bouw van het kasteel van Jehay, de industriële en sociale revolutie in het Luikse bekken ten tijde van de Belgische onafhankelijkheid, de Tweede Wereldoorlog en de komst van de kinderen van de spoorwegmedewerkers in het kasteel van Jehay.

De Engels-Bourgondische Eléonore Ware die al een tiental jaar in de regio Luik woont, signeert een compleet oeuvre - scenario, tekening en kleuren - dat dromen, geschiedenis en verhalen op betoverende wijze combineert. Een ode aan de streek van Sainte-Ode en aan het prachtige domein van Jehay!

Hulp aan jong talent:
Sinds januari 2011 steunt de culturele dienst van de Provincie Luik een project dat jonge stripauteurs en illustratoren op weg helpt. Dit gebeurt door middel van het tijdschrift "Page 1" waarin delen van het werk van jonge stripschrijvers en illustratoren wordt gepubliceerd. Onlangs is er een nieuwe stap gezet met de realisatie van een volledige strip van deze jonge talentvolle schrijfster.

Het boekje is verkrijgbaar in de kasteelwinkel voor € 15.

Neem contact op met het secretariaat als u het boekje online wilt aanschaffen: info@chateaujehay.be