1st Specialization in Sporting Dietetics

Applied nutrition and dietetics

< Back

ECTS Credits9
Number of Hours (h/year)105
Teaching staffKIRICZUK, Nathalie; LOHEST, Dominique
Course UnitCompulsory
TermQuad. 1 and 2
CodePARA-D_SDIET0003/1
Prerequisite

Nutrition course

Aims and Objectives

To draw up a diet, to carry out the prescription and to explain them to the sportsmen suffering from a pathology. To ensure the nutritional follow-up of a sportsman and the adviser on their pre and post competitive food.

Description

Pathologies:

Introduction : energy sources ; sports classification

Sports and pathologies

Pathologies due to sport

The sport and the child.

The old sportsman

Applications practise: culinary techniques and calculation of recipes.

Elite sport:

Introduction

· Benefit of regular physical activity

· Expression form of sport.

· Athletic object.

· Biochemical and physiological recall

Weight and body composition.

Energetic expense of different sport

ANC for athletic

Micronutrition

Practical sporting nutrition.

Hydratation.

Food specificity for some sports

Bibliography

Ouvrages

Ambroise Martin. Apports nutritionnels conseillés pour la population française, Tec et Doc Lavoisier, Paris, 2000, 658 pages, 3ème édition

BASDEKIS J.C., L’alimentation du coureur à pied et du marathonien, Estem , 2003.

 

Denis Riché.  Micronutrition, santé et performance, De Boeck Université, Bruxelles, 2008, 372 pages

Denis Riché, Guide nutritionnel des sports d’endurance, Ed. Vigot, Paris.

Eric Joussellin. « Alimentation des sportifs en déplacement L’exemple des jeux olympiques de Pékin », in Nutritions et endocrinologie Vol 6 n°37, Septembre/octobre 2008, pages 185-188.

Franck Bellard. Ma diététique de Judoka, Amphora, Paris, 2003, pages 2007.

Jacques R Poortmans,  Nathalie Boisseau.  Biochimie des activités physiques, De Boeck Université, Paris, 2002, 480 pages.

Jeannie Brandt Miller, Kaye Foster-Powell, Stephen Colagiuri, Gérard Slama. Marabout  Hachette, Espagne, 2006,  351 pages.

Louise Burke and Vicki Deakin. Clinical Sports Nutrition, Mc Graw-Hill, North Ryde (Australie), 2006, 822 pages, 3ème édition.

LOURE P., Memento de médecine du sport, Ellipses, 2001.

Michel Vidailhet. Apports nutritionnels conseillés pour les enfants et adolescents sportifs de haut niveau de performance, Tec et Doc Lavoisier, Lassay-les Château, 2004, 120 pages.

Monique Ryan. Nourrir l’endurance, De Boeck Université, Bruxelles, 2007, 318 pages.

Nathalie Boisseau. Nutrition et bioénergétique du sportif, Masson, Paris, 2005, 217 pages.

W.D Mc Ardle, F.I Katch, V.L ; Katch. Nutrition et performance, De Boeck Université, Paris,2004, 686 pages.

Articles

Gilles Testou, thérèse Ferrari. « Football et ramadan », in Médecins du sport n°91, septembre/octobre 2008, pages 27-31.

Jean-Frédéric Brun. «  Nutrition et performance sportive Des besoins souvent mal respectés », in Médecins du sport n°87, Janvier/Février 2008, pages 15-26.

Martine Duclos.« Masse grasse et activité physique», in Médecins du sport n°72,

Juillet/Août 2005, pages 13-22.

Martine Duclos.  « Masse grasse de la femme sportive », in Nutritions Diabète et facteurs de risque vol 3,  Novembre 2005, pages 341-352.

Martine Duclos.  « Golf, comment rester performant sur le 18 trous ? », in Nutritions et Endocrinologie n°28, Novembre/Décembre 2006, pages 232-236.

Martine Duclos, Jacques Pruvost,Marie-France Oprendek-Roudey, Sabine Afflelou, Isabelle Muller, Marie-Carol Paruit. « L’enfant et adolescent sportifs Information, prévention, suivi : tous concernés », in Médecins du sport n°91, septembre/octobre 2008, pages 13-22.

Paule Nathan. « Danse et fractures de fatigue : Prévention diététique », in Médecins du sport n°68, novembre/décembre 2004, pages 29-33.

Stéphane Bermon. « La dépense énergétique Une place fondamentale dans la nutrition», in Nutritions et facteurs de risque Vol 3, Janvier 2005, pages 17-27.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teaching and Learning MethodsLectures

Exercises and case discussion – research on the field

Assessment MethodsWritten and/or oral examination
Projects or practical work

1st part: continuous assessment and written examinations;

2nd part: continuous assessment and oral examinations

NotesYes
LanguageFrench

The information contained herein is intended for informational purposes only. The Higher Education Institution disclaims any responsibility with regard to its content.