1st Specialization in Sporting Dietetics

Applied alimentary Technology alimentary of the nutritional complements

< Back

ECTS Credits4
Number of Hours (h/year)45
Teaching staffKIRICZUK, Nathalie
Course UnitCompulsory
TermQuad. 1 and 2
CodePARA-D_SDIET0004/1
Prerequisite

To be able cook.

To be able to use composition table.

Biochemical and physiological notions.

Aims and Objectives

To advise athletes to choose the best athletic food in accordance with their objectives.

Description

Nutriments

Drinks :

· water

· beer

· coca

· tea

· coffee

· energetic drinks

Food :

· freeze-drying

· glucidic food

· effort food.

Complementary food

Practical application

Bibliography

 

Ouvrages

Ambroise Martin. Apports nutritionnels conseillés pour la population française, Tec et Doc Lavoisier, Paris, 2000, 658 pages, 3ème édition

BIGARD X., GUEZENNEC Y., Nutrition du sportif, Ed. Masson, Paris, 2003.

Denis Riché.  Micronutrition, santé et performance, De Boeck Université, Bruxelles, 2008, 372 pages.

Eric Joussellin. « Alimentation des sportifs en déplacement L’exemple des jeux olympiques de Pékin », in Nutritions et endocrinologie Vol 6 n°37, Septembre/octobre 2008, pages 185-188.

Franck Bellard. Ma diététique de Judoka, Amphora, Paris, 2003, pages 2007.

Jacques R Poortmans,  Nathalie Boisseau.  Biochimie des activités physiques, De Boeck Université, Paris, 2002, 480 pages.

Jeannie Brandt Miller, Kaye Foster-Powell, Stephen Colagiuri, Gérard Slama. Marabout  Hachette, Espagne, 2006,  351 pages.

Louise Burke and Vicki Deakin. Clinical Sports Nutrition, Mc Graw-Hill, North Ryde (Australie), 2006, 822 pages, 3ème édition.

Michel Vidailhet. Apports nutritionnels conseillés pour les enfants et adolescents sportifs de haut niveau de performance, Tec et Doc Lavoisier, Lassay-les Château, 2004, 120 pages.

Monique Ryan. Nourrir l’endurance, De Boeck Université, Bruxelles, 2007, 318 pages.

Nathalie Boisseau. Nutrition et bioénergétique du sportif, Masson, Paris, 2005, 217 pages.

W.D Mc Ardle, F.I Katch, V.L ; Katch. Nutrition et performance, De Boeck Université, Paris,2004, 686 pages.

 

 

Articles

Damien Galtier. « Les gels énergétiques : une potion magiques ? », in Nutritions et Facteurs de risque Vol 2, Novembre 2004, pages 36-37.

Martine Duclos, Sylvain Blanchard. « Forme et adjuvants 300 entretiens menés auprès de la population fréquentant une grande salle de fitness » , in Médecins du sport n°85,septembre/octobre 2007, pages 21-29.

Paule Nathan. « Danse et fractures de fatigue : Prévention diététique », in Médecins du sport n°68, novembre/décembre 2004, pages 29-33.

Paule Nathan. « Le calcium », in Nutritions et endocrinologie n°32, Septembre/octobre 2007, pages 184-187.

Paule Nathan. « Les légumes secs sont mauvais pour la santé et font grossir », in Médecins du sport n°88, mars/avril 2008, pages 29-31.

 

 

Teaching and Learning MethodsLectures
Tutorials

Exercises

Assessment MethodsWritten examinations
Oral examinations
Projects or practical work
Continuous assessment
NotesYes
LanguageFrench

The information contained herein is intended for informational purposes only. The Higher Education Institution disclaims any responsibility with regard to its content.